Sofie tar nya smaker till Simrishamn – möt företagaren på hjul

Sensommarsolen lyser med sin frånvaro när NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne besöker Simrishamn. Men det är något annat som skänker lyster och sticker ut i kontrast till den gråa himlen – med Stens huvud som bakgrundsfond står Sofie Ingemanssons gula Teka-matvagn parkerad. Vad är ”teka” kanske du undrar? Du är inte ensam. Det är en fråga som Sofie besvarat frekvent sedan juni månad.
– Den frågan har jag fått väldigt många gånger i sommar, säger Sofie Ingemansson skrattandes för att sedan utveckla konceptet. Sett till utseendet liknar ”teka” en tjockare pannkaka som kan varieras oändlighet med välsmakande tillbehör, från marmelad till glass till köttfloss. Men den lite mer traditionella ”tekan” serveras med jordnötter, sesamsmör och socker.
– Det är nog få som känner till teka. Teka är väldigt traditionellt och lokalt från en stad i centrala Kina. Det är mat jag vuxit upp med. Det kändes kul att få sprida den här matkulturen.

Det bästa med att driva eget

Utöver Teka har menyn reviderats med kundfavoriten K-crepes, matiga kinesiska crepes, som lockat långväga och återkommande gäster.
– Att få feedback från kunderna är det bästa med att driva eget. Jag har tagit emot feedback med glädje. Som egenföretagare går det att planera om också. Menyn har jag gjort om flera gånger, den är inte permanent. Det är kul, berättar Sofie.

Konceptet har varit ett pilotprojekt under sommaren som hon hoppas fortsätta med även sommaren 2025.

– Den här sommaren har varit ett test konceptet. Nästa år tror jag det kan bli ännu bättre… om inte vädret blir allt för dåligt. Som det ser ut just nu, kommer jag att fortsätta stå här med min vagn nästa sommar, säger hon.

Hur har NyföretagarCentrum hjälpt dig?

– Stöd! Ett känslomässigt stöd. Ibland känns vägen lång och man tappar drivet, det känns som att man har någon med sig på resan med NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne. 

Du är också med i vårt lokala Mentorprogram, hur har det hjälpt?

– Jag har fått mycket information och viktiga tips från min mentor Maria. Jag gick en utbildning hos Tullverket och fick mer information i och med vagnen som är importerad. 

Så din Tekavagn har gjort en längre resa för att slutligen parkeras i Simrishamn och servera hungriga gäster?

– Den är från Kina och jag har designat den själv. Jag har fått mycket positiv feedback på den. Många kommer fram och är nyfikna.