Intervju: Klurigt och pedagogiskt företagande

Förskollärare och företagare – möt pedagogen Sofie Svensson som har en minst sagt klurig affärsidé.

Berätta lite om dig själv och din affärside?
– Mitt namn är Sofie Svensson och jag driver företaget KLUR Pedagogik. Jag är legitimerad förskollärare sedan 2020 och har även grafisk bakgrund sedan gymnasiet. Under min verksamma tid i förskolan började jag skapa mitt egna material till min undervisning. Jag vet att tiden rinner iväg snabbt och det är svårt att som förskollärare hinna planera och utföra undervisning och aktiviteter som både en själv som lärare samt barnen uppskattar. KLUR pedagogik har med utgångspunkt ur läroplanen för förskolan tagit fram undervisningsmaterial som ska erbjuda barnen förutsättningar för att på ett Kreativt, Lekfullt, Utforskande och framförallt ett Roligt sätt utvecklas enligt målen som skolverket strävar efter. Det ska vara roligt att lära sig och detta i sin tur leder till snabbare och långvarig inlärning. KLUR vill underlätta för pedagogers planering av undervisning och erbjuda bra tillgänglighet och variation av material.

Hur kom det sig att du tog steget till eget företag?
– Det började med att jag som förskollärare noterade vad barnen i just min barngrupp hade för intressen, vad de hade för enskilda behov och vilka teman vi berörde i undervisningen. Därefter skapade jag material på min fritid som jag använde på jobbet. När jag märkte att det blev uppskattat av både barngruppen och kollegorna startade jag en hobbyverksamhet där jag lade upp mina undervisningsmaterial till försäljning. Förutom att jag sålde en del laddades det även ner flera tusen exemplar av mina gratismaterial. Efter en sjukskrivning kände jag att det jag faktiskt brinner för är att ge barn möjlighet att lära och lyckas. Jag har sett och ser fortfarande ett stort behov och efterfrågan av det pedagogiska materialet med inriktning just förskola och yngre barn. Jag brinner för det kreativa och vill genom min skaparglädje, kunskap och kreativitet hjälpa till att uppnå mål som även ger glädje till andra. Därmed tog jag steget att starta eget företag.

Största utmaningen med att driva eget?
– För mig har utmaningarna främst varit att nå ut till rätt målgrupp men också att arbeta med att stärka min självkänsla vid motgångar.

Hur har NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne hjälpt dig på företagsresan?
– Dels fick jag bra stöd och rådgivning inför samt under uppstarten av företaget. Sedan blev jag även erbjuden att få delta i mentorsprogrammet där jag matchade med en otroligt lärorik mentor för att lyfta mitt företagande till nya nivåer.

Du är med i mentorprogrammet, hur har det hjälpt dig som företagare?
– Jag kommer faktiskt nyss ifrån ett lärorikt möte med min mentor. Tillsammans sitter vi och går igenom hur månaden har gått för mitt företag, vad jag ska fokusera vidare på och så ger hon mig värdefulla tips som jag kan ha nytta av på vägen. Hon hjälper mig att både blomma upp och sprida ideer runt mig men även att fokusera och bryta ner till att det blir hanterbart.

Vad är det bästa med eget företag?
– Absolut att få göra det jag brinner för! Jag får utnyttja min kreativitet och kunskap för att sprida glädje och att få barns ögon att glittra när de lär sig något nytt.

Dina produkter är ju kluriga och pedagogiska?Hur testar du dina klurigheter? Har du en testpanel?
– När jag var verksam förskollärare var min barngrupp min testpatrull. Sedan dess och fram tills nu har jag faktiskt endast använt min 5-åring här hemma som testare. Tillsammans har vi testat materialen och spelen och jag har kunnat anteckna vad som skulle förbättras. Men nu har jag öppnat upp för materialtestare inför mina större materialsläpp. Inför släppet av ”Vilken bild beskrivs” hade jag en testpatrull om fyra utomstående personer som testade materialet med olika barngrupper.

Till hemsidan (Klur Pedagogik)