Garbonix, Kalmar

”Minimera avfall, maximera besparingar och skapa en mer hållbar ekonomi”

Garbonomix startades i maj 2023 och ger hushåll, företag och kommuner professionell rådgivning för att maximera besparingar, minimera avfall och skapa en mer hållbar ekonomi.

Vi studerar konsumtionsrutiner och avfallshantering mycket noggrant och utformar vi en konsumtionsplan för våra kunder. Denna plan hjälper dem att minska kostnaderna för mat, energi och andra typer av konsumtion.

Roligaste ögonblicket: En gång när vi jobbade i en skola samlade vi små barn runt oss. De hade så många frågor. En intressant sak var att de inte hade ord för vad vi gjorde så de spelade upp vad de ville fråga med sina händer. Vi tror att en av de mest kraftfulla effekterna av vårt arbete kan ha inträffat när dessa små barn lärde sig klassificeringen av avfall bara genom att hänga runt oss och titta på vad vi gjorde.

Främsta framgången: Vi samarbetade med Naturkultur reservatet för att studera Marhults soptipp. Denna ansamling av sopor som finns i Uppvidinge Kommun har erkänts som ett av de största miljöbrotten i Sverige.Det finns mer än 32 000 ton avfall i detta område. Vi dokumenterade och studerade dessa avfallshögar och skrev en detaljerad rapport. Att få börja med ett så viktigt projekt som kan förbättra människors liv var en stor framgång oss.