Marah Esmaeil har utsetts till Årets Unga Nyföretagare 2022

Marah Esmaeil startade 2019 företaget Din Bildemontering i Örkelljunga AB. På kort tid har Marah etablerat en ledande bildemonteringsverksamhet som även omfattar återbruk av begagnade, fungerande bildelar som säljs till konkurrenskraftiga priser. Idag har företaget fem anställda. Omsättningen 2021 låg på drygt tre miljoner kronor och prognosen för 2022 är över åtta miljoner kronor. Marah är genom sin drivkraft och sitt ledarskap en fantastisk förebild för unga som vill starta eget.

Juryn, bestående av Anneli Sundström, Citi och Ola Begqvist, Fortnox samt Harry Goldman, NyföretagarCentrum Sverige motiverade valet av pristagare på följande sätt:

– Med miljö- och nytänkande i fokus, skrotar Marah Esmaeil och företaget Din Bildemontering i Örkelljunga AB både obrukbara bilar och gamla förlegade fördomar. Som ung, kvinna och till det flykting från Syrien 2015 visar Marah Esmaeil att det är möjligt att med stark drivkraft skapa sin framtid genom eget företag. Med företaget, Din Bildemontering i Örkelljunga AB, har miljötänkande och hållbarhet satts i fokus. Att skapa sin egen försörjning har samtidigt varit ett viktigt mål för Marah Esmaeil. Att bryta sig in i en typiskt mansdominerad bransch har heller inte varit något som bromsat – Årets unga nyföretagare – Marah Esmaeil.

Marah Esamaeil blev överraskad när hon emottog beskedet att hon vunnit priset som Årets Unga Nyföretagare 2022.

– Tacksamheten väller över mig. Tack alla ni som trodde på mig! Tack till mina fantastiska kollegor som jobbar mot samma mål och sporrar varandra! Tack till familjen men också till alla kunder, medarbetare och samarbetspartners som hjälpte oss att lyckas! Tack så oerhört mycket till NyföretagarCentrum som gjorde det lättare för oss att begripa hur vi ska gå tillväga med vår företagsstart från första steget till dagens datum! 

Utmärkelsen Årets Unga Nyföretagare är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och företagsplattformen Fortnox; samt Citi, via bankens stiftelse Citi Foundation, som är samarbetspartner i NyföretagarCentrums projekt Ung & Eget.

– Bland årets fantastiska kandidater så fanns det en lysande stjärna, som lös allt starkare ju mer vi lärde oss om hennes resa, drivkraft, entreprenörsanda och affärside! Marah Esmaeil lyser upp med sitt företag, där de ekonomiska, men inte minst miljömässiga fördelarna står i fokus och bidrar till – som hon själv uttrycker – en renare planet och bättre miljö. Det är något som syns och märks. Vi är minst sagt stolta över vårt samarbete med NyföretagarCentrum kring ”Ung & Eget” som hjälper unga nyföretagare att starta eget och som lyfter fram förebilder som Marah vilket inspirerar fler till att ta steget till att etablera sitt eget bolag, säger Erik Savola, chef för Citi i Sverige och Norden.

– Företagare som Marah Esmaeil är en av alla våra hjältar. Marah har som nytänkande entreprenör bidragit till fler arbetstillfällen, ökat välstånd och med tydligt miljötänk för en mer hållbar värld. Med sanslös drivkraft har hon på kort tid i Sverige åstadkommit imponerande mycket, för sig själv och för andra” säger Ola Bergqvist, Affärsområdeschef Företagande, Fortnox.

Om NyföretagarCentrum Sverige

NyföretagarCentrum är Sveriges ledande kraft för nyföretagande. Verksamheten finns i mer än 225 kommuner. Under 2021 har 15 000 personer fått kostnadsfri, konfidentiell och affärsmässig rådgivning, 8 000 företag har startats. Efter tre år är 84 procent av företagen aktiva, adderas en mentor är överlevnaden 87%; under en procent har gått i konkurs. Detta gör verksamheten unikt framgångsrik. Verksamheten är i huvudsak näringslivsfinansierad. Bakom NyföretagarCentrum står Stiftelsen Svenska Jobs and Society.