Hur går en rådgivning på NyföretagarCentrum till?

NyföretagarCentrum har något som kallas ”minus 1 – plus 3” vilket innebär att du kan komma på rådgivning ett år innan du kommit igång med ditt företag, och upp till tre år sen du startat, under den här tiden räknas man som nyföretagare.

– Jag har några stycken som hör av sig som varit företagare i ett par år, mest på telefon och det kan röra sig om alla möjliga frågor, säger Agnetha Påhlin, rådgivare för NyföretagarCentrum i Hudiksvall.


Vad händer på första träffen? Ska jag ta med mig något?

– Du behöver inte förbereda dig när du kommer första gången utan vi träffas för ett förutsättningslöst samtal. Du berättar om din affärsidé och vi pratar om din bakgrund och tidigare erfarenheter, om någon i din familj har företag så man har en uppfattning om hur det är att vara företagare, osv.

– Vidare pratar vi om vilka erfarenheter eller utbildningar du har inom det aktuella området. Vi tar också en titt på konkurrens, om du riktar dig lokalt eller om du tänker vidga marknaden.

– Efter vår första träff får du en hemläxa; om du inte har tagit en titt på marknaden får du göra det. Vad har du för marknad? Vilka kunder du vänder dig till och hur ser konkurrensen ut?


På andra träffen börjar jobbet

– Nästa gång vi träffas tittar vi på budgeten. Här gör olika rådgivare på olika sätt, men jag tycker att budgeten är bland det viktigaste för att snabbt få en överblick om man har någonting att jobba vidare med. Genom budgeten ser vi om dygnets timmar räcker till och hur mycket du måste jobba för att få ihop det. Vi använder en mall som NyföretagarCentrum tagit fram för att får en bild över kostnader, hyror, försäkringar m.m.

– Efter hemläxor, konkurrens, budget och kostnader tittar vi på rimligheten; är det rimligt att jobba 36 timmar per dygn, eller kan vi göra något åt kostnaderna som gör att du inte behöver jobba så mycket?

– Som rådgivare säger jag aldrig ”det här går inte”. Besluten kommer från dig, för det är du som vet hur pass driven och engagerad du är och hur mycket du brinner för din idé.


Om jag får Starta eget-bidrag, hur gör jag då?

– Det är Arbetsförmedlingen som avgör om du får eller inte får Starta eget-bidrag, och tillhör du kategorin som får bidrag så gäller en del andra krav; då måste du göra färdigt din affärsplan, din kapital-, resultat- och likviditetsbudget och gärna en prognos på dom kommande 3 åren.

När jag bestämt mig för att dra igång mitt företag, vad gör jag då?

– Då går vi in och tittar på verksamt.se som samlar myndigheterna Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverkets information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av.

– Vi diskuterar vilken företagsform som passar dig bäst, och det beror helt på hur mycket du tror att du kommer omsätta och hur mycket investeringar du har för att se om det ska vara enskild firma eller aktiebolag. Ibland märker man också att det tangerar till att bli ett socialt företagande och då tittar vi på dom lösningarna.


Kan jag komma hur många gånger som helst på rådgivning?

– Ja det kan du faktiskt, men inte 10 gånger förutsättningslöst. Du måste ha ett visst tempo och flöde så du kommer framåt i dina tankar och planering, då kan du komma och bolla nästa steg hos din rådgivare.


Är det något mer jag ska tänka på?

– Något jag poängterar å det skarpaste är vikten av att skapa sig nätverk där du kan träffa andra företagare. Det är otroligt värdefullt att skapa kontakter och få intryck och inspiration av andra som redan är igång med sin företagsresa.

– Väldigt många som kommer har en jättebra affärsidé, dom kan vara jättebra entreprenörer men det kan vara en djungel att komma framåt – det är så många aktörer så man inte vet vad den ena eller andra sysslar med. Ta chansen att komma på rådgivning hos NyföretagarCentrum så hjälper vi dig att hitta de bästa formerna för just ditt företagande.

– Då vi har ett samarbete med Bolagsverket så är det en lycka när man slår på datorn och får en ping att nu har den här personen startat företag, då blir man bara lycklig!