Mandana Karim, Årets Nyföretagare Halmstad & Mentor

Från Google i Silicon Valley till eget bolag i Halmstad

Mandana har en bred bakgrund inom olika områden. Hon har en en kandidatexamen i ekonomi, en i statsvetenskap, en i grafisk design från Berghs School of Communication och en master i marknadsföring i San Francisco. Hon har arbetat på Google i Silicon Valley.

Idag driver hon 21 Marketing AB, som arbetar med att skapa långsiktig och strategisk digital marknadsföring. Företaget grundades år 2021, och år 1921 fick kvinnor rösträtt i Sverige, därav namnet 21 Marketing. 21 Marketing fokuserar på att samarbeta med företag som jobbar för hållbarhet och jämställdhet. 

Vilket stöd fick du från NyföretagarCentrum i uppstarten?

“När jag startade företaget hade jag dialog med NyföretagarCentrum där vi ihop gick igenom flera punkter som är viktiga inför uppstarten av ett bolag, och även delar som är viktiga för att sedan skala upp ett bolag. Där fick jag tydliga och konkreta tips, men även flera reflektioner efter mötet som jag kunnat ta med mig när jag startat och skalat upp bolaget.

Sedan vann jag även Årets Nyföretagare på Näringslivsgalan i Halland, vilket öppnade upp helt nya dörrar för oss som nystartat företag.”

Du har ju även varit mentor i vårt mentorsprogram. Varför valde du att bli mentor till en nyföretagare?

“Jag vet själv vilken otrolig utmaning det är på flera sätt att starta och driva bolag, kan jag då vara ett stöd för en annan entreprenör att kunna driva sin resa vill jag gärna ta den möjligheten.”

Vad är det bästa med att vara företagare?

”Det bästa med att driva bolag är alla fantastiskt inspirerande människor jag möter på vägen. En annan del som är bland det bästa med att driva bolag är även att jag ständigt utvecklas. Att utveckla bolaget är en förutsättning för att skapa tillväxt, och jag ser sen hur jag som person utvecklas med det. Jag ser även att bygga ett team som en av de bästa delarna med att vara företagare. Att varje dag jobba tillsammans med så högt kompetenta och inspirerande individer.”

Mandanas främsta tips till dig som nyss startat eller funderar på att starta eget:

  • Först och främst att ha stort fokus på likviditeten i bolaget!
  • Även att se över riskerna, så man tar en risk som känns rimlig för en. 
  • Slutligen bara att köra – det är så otroligt roligt!