GIVANDE SAMTAL I ALMEDALEN!

NyföretagarCentrum Sverige var på plats under Almedalensveckan och höll under tisdag den 25 juni tre seminarier tillsammans med politiker och experter på Best Western Strand Hotell.

Först ut av de tre panelerna var ”Varför är Sverige inte som andra länder vad gäller nyföretagande?” där panelen diskuterade hur Sverige, som idag har ett alltför lågt nyföretagande i jämförelse med andra länder, kan bli bättre på att få fler att starta företag. Carin Holmquist, professor emirata vid Handelshögskolan i Stockholm lyfte bland annat att normen i Sverige är stora företag med anställda, framför mindre företag med få anställda.Panelen utmynnade i att samstämmigt hålla med om att mycket handlar om attityder och att attitydsförändringar behövs.

Under det andra samtalet, ”Hur är möjligheterna idag till start och tillväxt för nya företag?” handlade diskussionerna mycket om det regelkrångel som nyföretagare måste navigera. Bland annat att många nya företagare vågar inte ta ut lön, vilket bidrar till att de är svårt att bedöma när de behöver extern finansiering från till exempel bankerna. Anna af Sillén, Riksdagsledamot och Ordförande för Moderata Företagarrådet menade på att det behöver bli enklare, tryggare och mer lönsamt att vara företagare,

Panelen ville se lägre kostnader för att anställa, mindre sjukansvar för mindre företag och regler anpassade till den stora volymen små företag.

Dagen avslutades med det tredje seminariet ”Vad händer nu med nyföretagandet efter pandemin och Ukraina?” Boo Gunnarsson, Företagsexpert på Visma, lyfte vikten av att nya idéer och nya företag är nyckeln till en hållbar utveckling för landets regioner. Caroline Szyber, vice ordförande för Småföretagarnas Riksförbund lyfte hur kvinnors företagande måste synliggöras och att bra exempel måste lyftas fram. Jämställdhetsminister Paulina Brandberg talade även om att det är viktigt att unga ser möjligheterna att starta företag.

Sammanfattningsvis konstaterades under de tre seminarierna att många personer runt om i Sverige vill starta företag men att trösklarna är för höga och att NyföretagarCentrums stöd därför är så viktigt.

Panelerna delade med sig av värdefulla insikter om hur vi tillsammans kan arbeta för att öka företagandet i landet. Det fanns en stor enighet bland experterna, organisationerna, företagen och politikerna kring lösningarna. Förenklade regler och bättre stödsystem skulle få fler att våga ta steget till att stata eget. Samtidigt behövs det att goda exempel och förebilder lyfts fram och synliggörs. NyföretagarCentrums stöd har redan visat sig vara avgörande. Nu väntar alla på förverkligandet, låt det inte dröja.

I panelerna medverkade:
Carin Holmqvist, Professor, Handelshögskolan i Stockholm
Jonny Cato, Riksdagsledamot, Migrationspolitisk och arbetsmarknadspolitisk talesperson, Centerpartiet
Tara Shoup-Paulsson, FOU/Programansvarig, NyföretagarCentrum Sverige
Carina Lindfelt, Avdelningschef Arbetsmarknad, Svenskt Näringsliv
Per Mossberg, Vice Ordförande, NyföretagarCentrum Sverige
Anna af Sillén, Riksdagsledamot, Ordförande Moderata Företagarrådet, Moderaterna
Johan Pettersson, Head of Growth, SEB
Kristin Ericsson, Verksamhetsledare NyföretagarCentrum Västra Östergötland
Pia Eriksson, Affärsutvecklare, Fortnox AB
Helena Lundgren, Vice Ordförande, NyföretagarCentrum Sverige
Paulina Brandberg, Jämställdhetsminister, Liberalerna
Caroline Szyber, Vice Ordförande, Småföretagarnas Riksförbund
Ulrika Westergren, VD, SMÅA
Boo Gunnarson, Företagsexpert, Visma
Ronny Johansson, Ordförande, NyföretagarCentrum Lerum
Moderator; Harry Goldman, Vd, NyföretagarCentrum Sverige